هواي ناپاک در هفته هواي پاک استنشاق کنيد!

ادادشت روز: 29  دي الي پنج بهمن هفته هواي پاک نامگذاري شده است ، نامگذاري نمادين اين هفته به معني آن است که به فکر آسمان شهرمان باشيم و از آن غافل نشويم .

به گزارش وب دا ، اين روزها قصه آلودگي هواي شهرهاي بزرگ ، يک موضوع تکراري براي همه ما شده است به طوري که شايد حتي ديگر اعلام درصد ميزان آلاينده ها و توصيه هاي جدي در خصوص مضراتي که اين پديده نوظهور شهرهاي صنعتي دارد نظرمان را جلب نمي کند .

هوا يكي از پنج عنصر ضروري (هوا، آب، غذا، گرما و نور)براي ادامه حيات انسان است. هر فرد روزانه نزديك 22000بار تنفس مي‌كند معمولاْ انسان مي‌تواند به مدت 5 هفته بدون غذا و مدت 5 روز بدون آب زنده بماند، اما نمي‌تواند بدون هوا حتي 5 دقيقه زنده بماند.

ذرات ریز معلق، منواکسید کربن، اکسیدهای نیتروژن، اکسیدهای گوگرد و... تنها بخش از گازهای سمی است که هر روز خواسته و  يا ناخواسته در اعماق ریه های مردم جاخوش می کند و برایش فرقی نمی کند که قربانی کیست و چند سال دارد، کودک است یا پیر، سالم است یا بیمار، بالا شهری است یا پائین شهری. به واقع مسئله آلودگی هوا و راهکارهای مدیریت آن بی هیچ تعارفی مورد غفلت همه ما قرار گرفته است.

شايد اگر آلودگي هوا کمي برايمان ارزش داشت از خودروهاي شخصي که عامل 70 درصد آلودگي هواست کمتر استفاده مي کرديم و به جاي آن  از وسايل نقليه عمومي و دوچرخه استفاده مي شد.

براساس تعاريف سازمان جهاني بهداشت دو درصد از كل مرگ وميرهاي ناشي از عوارض قلبي در شهرهاي آلوده به طور مستقيم و غيرمستقيم مربوط به آلاينده‌هاي هوا است. در شهرهاي آلوده متوسط سالانه بستري بيماران قلبي به علت آلودگي مونوكسيد كربن 68 درصد افزايش مي‌يابد.

از آنجايي كه ميل تركيب CO با هموگلوبين 200 برابر اكسيژن است با ايجاد تركيب پايداركربوكسي هموگلوبين ميزان اكسيژن رساني به بافت بدن كاهش يافته و به تناسب درصد آلودگي علايمي نظير سرگيجه، سردرد، خواب‌آلودگي و در موارد شديدتر مرگ بروز مي‌كند.

دکتر رضا افشاري عضو مرکز تحقيقات سم شناسي پزشکي دانشگاه علوم پزشکي مشهد در اين باره مي گويد :‌ آلودگي هوا مشکلي ناپيدا و در عين حال خطرناک  است ، آثار زيانبار اين ويژگي در درازمدت مشخص مي‌شود و به همين دليل افراد متوجه نمي‌شوند آلودگی هوا چه عارضه‌اي برايشان ايجاد کرده اما بيماري بصورت مرموز پيشرفت مي‌کند.

دکتر رضا باقري دانشيار گروه جراحي قفسه سينه دانشگاه علوم پزشکي مشهد هم با اشاره به اينکه آلودگي هوا تاثير مستقيمي بر افزايش شدت بيماريهاي قلبي و ريوي دارد مي گويد:‌در زماني که آلودگي هوا به مرز هشدار و بحران مي رسد ، بدن قادر به اکسيژانيسيون نخواهد بود که در افراد جوان و سالم از ذخيره اکسيژن استفاده مي کنند اما در افراد مسن و بيماران مزمن به دليل نداشتن ذخيره کافي اکسيژن در بدن فشار مضاعفي بر قلب و ريه وي وارد مي شود .

با وجود آلودگي هوا چطور مي توانيم سلامت باشيم ؟

احتمالاً می‌توان راه‌هایی یافت که از محیط‌های آلوده به دور بود. اما نمی‌توان به طور کامل از خطرات آن در امان بود و هوای ناپاک تأثیر خود را کم یا زیاد روی افراد خواهد گذاشت. تنها کاری که می‌توانید بکنید این است که سیستم دفاعی بدنتان را تقویت و آنتی‌اکسیدان‌های بیشتری مصرف کنید. داشتن سيستم ايمني بدن مي تواند آسیب پذیری بدن و خطرات مربوط به آلودگی هوا را کاهش دهد. در حالت کلی در پیش گرفتن یک زندگی سالم  و داشتن تغذیه‌ی متعادل به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک زیادی می‌کند.

به گروههاي در معرض آسيب مانند کودکان ، سالمندان ، بيماران قلبي و عروقي و زنان باردار توصيه مي شود در شرايط هواي ناسالم در منزل بمانند و در مکان‌های شلوغ حضور پیدا نکنند. وقتی در معرض آلودگی هوا هستند، استفاده از ماسک ضروری است و دستمال یا ماسک‌های جراحی برای جلوگیری از تنفس آلودگی‌ها هیچ فایده‌ای ندارد و فقط باید از ماسک‌های فیلتردار استفاده شود  و آن را کاملاً روی صورت ثابت کنید در غیر این صورت موثر نخواهد بود.

و اما چند راهکار براي کاهش آلودگي هوا

اجتناب از سفرهاي غير ضروري در طول روز و ساعات پرترافيک ،کاهش استفاده از خودروهاي تک سرنشين، انتخاب مسيرهايي با حداقل سطح ترافيک به طوري که حرکت در مسير مورد نظر روان باشد، خاموش کردن موتور خودرو در زمان ترافيک و يا پشت چراغ قرمز ، گسترش زير ساختهاي حمل و نقل عمومي ،معاينه فني دوره اي خودروها ، حذف خودروهاي فرسوده از چرخه حمل و نقل ، از جمله راهکارهايي است که به همت شهروندان و مسئولان مي تواند گامي موثر در کاهش آلودگي هوا به شمار رود .